De Horst, Heerhugowaard

van eedenlaan e.o. – heerhugowaard

De gemeente Heerhugowaard heeft het plan ontwikkeld om te komen tot een totale herindeling van de locatie ‘De Horst’, gelegen in de Schrijverswijk.  Door de nieuwbouw van ‘De Waardergolf’, het nieuwe zwembad en sporthal, komt de locatie van het oude zwembad en sporthal ‘De Horst’, de basisschool ‘De Paperclip’ en buurthuis ‘Anton Bakker’ vrij voor de ontwikkeling van een brede school, bestaande uit een multifunctioneel wijkgebouw, nieuwbouw voor ‘De Paperclip’ en woningbouw.

Wij verkregen de opdracht voor het maken van een stedenbouwkundig ontwerp, een maaiveld ontwerp en het ontwerp voor het wijkgebouw, de brede school en de woningen. De nieuwbouw van het multifunctionele wijkgebouw is bedoeld voor de ca. 10.000 inwoners van de bomen-, planeten- en Schrijverswijk. Er wordt uitgegaan van een relatief hoge dichtheid van ca. 60 woningen per hectare.

Het programma voor het totale plangebied bestaat uit een brede school met:
– het wijkcentrum, het tienercentrum tas en een peuterspeelplaats
– de 12-klassige basisschool ‘de paperclip’’
en een woningbouwprogramma met:
– 4 stuks vrije kavels
– 7 stuks patiowoningen
– 12 stuks rijenhuizen
– 125 stuks appartementen (huur/koop).

Eind 2007 is het plan aanbesteed en vanwege de hoge marktprijzen van dat moment is de aanbesteding toen op een mislukking uitgelopen. Het plan is toen in 2 fasen geknipt, met in de 1e fase de brede school, wijkgebouw en ca. 85 woningen. Het plan is herontwikkeld, behoorlijk bezuinigd en opnieuw aanbesteed. De 1e fase wordt waarschijnlijk nog net voor de bouwvakantie 2010 opgeleverd. We zijn op dit moment bezig met de herontwikkeling van de 2e fase. De bedoeling is om eind 2010 te starten met de uitvoering van de 2e fase.