Engelandlaan Haarlem

opdrachtgever: Ymere, vestiging Haarlem
adres: Engelandlaan, Haarlem
opgeleverd: 27 september 2013

 

de uitvoering van de renovatie van het project ‘renovatie 102 woningen gelegen aan de engelandlaan te haarlem’ werd begin juni 2012 gestart.

vrijdag 27 september 2013 is de oplevering gevierd van de gerenoveerde woningen.
de manager vastgoedbeheer de heer rob kleijn hield, in het bijzijn van bewoners, bouwers en overige belangstellenden, een interviewgesprek met wethouder jan nieuwenbrug, regiodirecteur ymere gerrie blok en de voorzitter van de bewonerscommissie de heer hein kramers.

omschrijving situatie.
het project ‘engelandlaan’ ligt in de wijk europawijk-zuid in haarlem.
het complex bestaat uit 102 portieketagewoningen, gebouwd in 1969.
in 1986 vond in dit complex voor het laatst een groot onderhoud plaats.

ymere, de gemeente en het rijk hebben afspraken gemaakt over de vernieuwing van europawijk-zuid.
voor het complex 4117 aan de engelandlaan is in de samenwerkingsovereenkomst afgesproken dit complex aan te pakken en een “nieuw gezicht” te geven.

technische staat van het complex.
er mankeerde veel, de houten kozijnen met veelal enkele beglazing zijn rot, er is nog een bloksgewijze verwarming en het warm water krijgen de bewoners middels open gasgeisers. er is slechte (natuurlijke) ventilatie. er is aanwezigheid van asbest.
daarop is in 2010 besloten het project op de niet ingrijpende woningverbetering (niw) lijst te zetten en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor verbeteren van de woningen.

het vernieuwingsplan.
er heeft een zeer ingrijpend vernieuwingsplan plaatsgevonden, waarbij het uiterlijk van de gebouwen een flinke facelift heeft ondergaan en binnen de woningen de technische installatie weer up-to-date zijn gemaakt.
door de genomen energiemaatregelen voor dit complex stijgt het energielabel van e/f tot b/c.
voor de bewoners levert dit een flinke energie besparing op.